Superfood tyčinka určená záchranárom je už dostupná aj v celoslovenskej sieti potravín

Tím slovenských biochemikov a potravinových expertov dostal v čase vypuknutia koronakrízy jednoznačné zadanie. Vytvoriť receptúru tyčinky, ktorá bude podobná kozmickej strave. Praktickú na konzumáciu, plnú energie, s komplexom vitamínov, a minerálov vďaka ktorej budú zdravotníci ľahšie znášať vytrvalostnú záťaž a únavu. Od 11. júna je dostupná pre verejnosť aj v sieti potravín Kaufland na celom Slovensku. A stále pomáha.


Za slovenskou superfood tyčinkou, ktorá pomáha vo chvíľach fyzického vyčerpania a únavy, stojí slovenská investičná skupina Proxenta a jej potravinársky závod Healthy Food Supplements. „V čase vypuknutia epidémie sme sa rozhodli spraviť to, čo bolo v našich silách. Využili sme personálne a technologické kapacity nášho potravinárskeho závodu v Galante. Vytvorili sme unikátnu tyčinku pre všetkých v prvej línii – pre lekárov, sestry, záchranárov, policajtov, hasičov a ostatné zložky, ktoré v boji s epidémiou čelia najvyššiemu riziku,“prezrádza Pavol Kožík, majiteľ investičnej skupiny Proxenta a sponzor projektu. Spoločnosť investovala do projektu 100 000 eur, z ktorých pripravila receptúru, vyrobila a rozdala vyše 50-tisíc tyčiniek.

Kto Záchranku dáva, trikrát dáva

Pozitívne reakcie na tyčinku Záchranka boli inšpiráciou k ďalšiemu kroku. S pomocou partnerov, siete potravín Kaufland, Yeme a cez e-shop www.darujzachranku.sk je teraz tyčinka Záchranka dostupná aj pre verejnosť. Stále však pomáha. „Celý výnos z predaja poputuje opäť do výroby a bezplatnej distribúcie. Za každú jednu predanú tyčinku dokážeme vyrobiť a distribuovať ďalšie dve bezplatne. Vašu pomoc tak strojnásobíme. Vďaka tomu, že tyčinku uvoľňujeme do predaja, budeme našich hrdinov podporovať aj naďalej a pevne verím, že sa nám podarí tyčinku doručiť všetkým, ktorí nás o ňu žiadali a bola by pre nich veľkou pomocou. Zoznam je naozaj veľmi dlhý,“ vysvetľuje Monika Balgová, ktorá stojí za celým nápadom.

Zlepšuje bdelosť, funkcie srdca, mozgu, náladu

„Zmes biologicky aktívnych látok v dávke dvoch tyčiniek denne zlepšuje energetický metabolizmus vo svalovej výkonnosti. Skvalitňuje funkciu srdca, mozgu (reakčný čas, pamäť), aktivitu pečene a tukového tkaniva, bdelosť, náladu a kognitívne procesy. Áno, úprimne si myslím, že uľahčuje znášať vytrvalostnú záťaž,“ hovorí biochemik a spoluautor receptúry Peter Szalay. Na zložení tyčinky Záchranka spolupracoval s vedúcou vývoja a potravinou technologičkou Healthy Food Supplements v Galante Monikou Melicherovou a s klinickým biochemikom doc. Ing. Pavlom Blažíčkom, PhD.

Oceníte ju, keď nestíhate jesť

„Pri tvorbe receptúry sme mali pred očami všetkých v prvej línii. Tých, ktorí pracujú oblečení v kombinézach. Manipulácia s čímkoľvek iným je pre nich náročná. Nemôžu si sadnúť k obedu a vychutnať si segedínsky guláš so štyrmi knedľami. Mysleli sme aj na lekárov, zdravotníkov, laborantov, dobrovoľníkov, ktorí sa vo výkone služby môžu dostať do časovej tiesne a nestíhajú jesť. Navyše títo ľudia sa musia po každej prestávke znova prezliekať, čo predlžuje procesy a vystavuje zdravotníkov riziku nákazy,“ vysvetľuje Balgová. V tíme má okrem kreatívnej aj logistickú dobrovoľnícku funkciu. Počas epidémie rozviezla 40-tisíc tyčiniek, vrátane centrál záchranných zdravotných zborov, nemocníc, policajných a hasičských staníc či domovov pre seniorov.

„Keď sme odovzdávali tyčinky Hasičskému a záchrannému útvaru hlavného mesta SR a Pohotovostnej motorizovanej jednotke, jeden z prítomných nám svojim príbehom potvrdil to, čo sme tušili. Sú dni, keď si ani za 24 hodín nenájdu čas na jedlo. A práve vtedy je tu pre nich Záchranka. Môžu ju mať v aute, v taške, vo vrecku a v krízovej situácii ju zjesť a doplniť telu potrebnú energiu, ale i vitamíny a minerály,“ vysvetľuje M. Balgová.

Superfood energetická tyčinka Záchranka

Tyčinka je natural, vegánska, bez lepku, laktózy, sóje a bez pridaného cukru. Obsahuje vitamíny skupiny C, D a E. Základ tvorí datľová pasta, vláknina z jabĺk, čakanky a drvené mandle. Je obohatená o zázvorový prášok, morskú riasu spirulinu, magnézium, zinok, kofeín, taurín, extrakt zo zeleného čaju, L-karnitín a L-glutamín.

Záchranka nie je sladkosť. Patrí do skupiny tzv. superfoods. Je to funkčná potravina, ktorá dodá telu energiu, vitamíny a minerály ktoré ho chránia a pomáhajú v boji proti únave a vyčerpaniu.

Pravidelná konzumácia tyčinky zabezpečuje prísun látok potrebných najmä v čase, keď je organizmus vystavený nadmernému stresu a na pravidelnú stravu neostáva čas. Zmes biologicky aktívnych látok v tyčinke zlepšuje energetický metabolizmus vo svalovej výkonnosti. Podporuje funkciu srdca, mozgu (reakčný čas, pamäť), aktivitu pečene, aktivitu tukového tkaniva, zlepšuje bdelosť, náladu a kognitívne procesy.

Healthy Food Supplements s.r.o., Kolónia 2834/49, Galanta 924 01, 0918737666, info@tycinkazachranka.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info