Biochemik Peter Szalay: Strava ovplyvňuje našu imunitu, náladu aj celkovú pohodu

Uplynulé obdobie bolo náročné pre nás všetkých. Ako sa hovorí, zdravie máme len jedno. Prinášame vám rozhovor s klinickým biochemikom Petrom Szalayom, ktorý je spoluautorom receptúry tyčinky Záchranka. Receptúru obohatil práve o zložky, ktoré napomáhajú chrániť organizmus počas náročného obdobia vyžadujúceho vysoké nasadenie a spôsobujúceho nadmerný stres. Spýtali sme sa ho, aký má vplyv na naše zdravie a celkovú pohodu to, čo jeme? Naozaj potrebujeme vitamíny z lekárne? Čo okrem stravy rozhoduje o našej imunite a nálade? „Črevo a mozog sú veľmi priamočiaro spojené,“ hovorí Peter Szalay. A odporúča prechádzky a smiech.

Tyčinka dostala príznačné meno Záchranka. Naozaj môže vo vypätých situáciách pôsobiť ako malá záchrana?

Zmes biologicky aktívnych látok zlepšuje energetický metabolizmus vo svalovej výkonnosti. Podporuje funkciu srdca, mozgu (reakčný čas, pamäť), aktivitu pečene, aktivitu tukového tkaniva, zlepšuje bdelosť, náladu a kognitívne procesy. Áno, úprimne si myslím, že záchranári budú vďaka tejto tyčinke ľahšie znášať vytrvalostnú záťaž.

Čo sa deje s našim telom v krízovej situácii, pri nadmernej práce, nedostatku oddychu, nevhodnom stravovaní?

Zvyšuje sa nízkoúrovňový zápal (prebytok pro-zápalových signálov v metabolizme), čo vedie k poškodeniu súčastí bunky, k poruche mechanizmu jej odozvy na poškodenie. Zhoršuje sa tzv. „vynášanie smetí” aj funkcia enzýmov, regulačná funkcia hormónov, neurotransmiterov. Chátra bunka, tkanivá, orgány. Chátrame celý.

Ako by sme sa mali stravovať, keď dlhodobo podávame nadštandardné výkony? Ktoré potraviny by nám nemali chýbať v dennej skladbe?

Zázvor, zelený čaj, cesnak, káva, orechy, rozomleté sezamové/ ľanové/ konopné semeno, červené a červenofialové plody. Tiež strukoviny, olivy, pohánka, quinoa, špalda, amarant, celozrnná ryža, sladké zemiaky.

Dôležité je zvýšiť príjem na živiny bohatších potravín, vrátane ovocia a zeleniny. Ktoré druhy ovocia a zeleniny patria medzi vitamínové bomby?

Maliny, brusnice, čučoriedky, čerešne, granátové jablko, červené hrozno, citrusy, jablko. Zo zeleniny cesnak, špenát, karotka, brokolica, ružičkový kel, červená kapusta, listový kel, zelený hrášok, mangold, špargľa, sladký zemiak, reďkvička, červená cibuľa, červená repa. Tiež morské riasy, zázvor, chili.

Domáce alebo z dovozu? Na čo myslieť pri nákupoch ovocia a zeleniny, aby boli naozaj rozumné?

Skúsiť si vyberať kontrolovaný zdroj. A zamerať sa na sezónne a lokálne produkty.

Sme to, čo jeme a jedlom si dokážeme vyladiť aj imunitné reakcie nášho tela. Čo do jedálnička zahrnúť, čo vypustiť, aby sme si dokázali v týchto dňoch imunitu posilniť?

Naše telo je chemická továreň. To, čo zjeme, ovplyvňuje účinok génov, ktoré riadia každý kút našej chémie. Nesprávne inštrukcie spôsobujú „rozruch“ v metabolizme. Ten okrem iného zhoršuje imunitné funkcie. Veľká časť imunity je viazaná na črevo a jeho blízke okolie. Výrazne mu pomôžeme, keď mu dáme priestor na oddych a regeneráciu. Teda, keď budeme menej jesť. Výsledok snahy zlepšiť imunitu bude lepší, keď pridáme vyššie spomínané zložky (obsahujú vhodný pomer dlhých polysacharidov, bielkovín a špecifických tukov) v podobe 5 -7 dávok zeleniny a 2 – 3 dávok ovocia za deň. Dodržme príjem vody, 30ml / kg váhy a obmedzme živočíšne tuky (trans-mastné kyseliny, stužené rastlinné tuky), údeniny a stravu pripravovanú pri vysokej teplote (pečenie, vyprážanie)

Ktoré typy vitamínov, minerálov sú kľúčové? Je možné ich príjem posilniť aj jednotlivo?

S motívom „vybudenia“ imunity sa spájajú najmä: vitamín C, vitamín D3, vitamín K2, vitamíny skupiny B, selén, zinok, polynenasýtené omega-3 mastné kyseliny.

Tiež probiotiká, alicín (cesnak), polysacharidy mycélií medicinálnych húb, epigalokatechin galát (zelený čaj) a laktoferín majú okrem iného proti-vírusový účinok. Prerušujú cyklus delenia vírusov, ničia bielkoviny membrány výbrusovej častice (blokuje počiatočnú́ fázu infekcie – prichytenie, vstup a spojenie membrány s hostiteľskou bunkou), jej genetický materiál a zlepšujú antivírusovú imunitnúodpoveď.

Často sa hovorí o synergickom reťazci; ak konzumujeme vitamíny jednotlivo, nemusia sa v tele správne rozpustiť a vstrebať.

Ľudské telo je vodné prostredie. Vo vode rozpustné vitamíny majú problém s transportom do krvi, pretože bariéra, ktorá oddeľuje svet čreva a krvného obehu, je vlastne tuk. Z tohoto dôvodu sa dnes využíva technológia tzv. lipozómov, ktorou sa „zabalí“ vo vode rozpustná látka (napr. vitamín) do tukovej kapsle. „Vstrebateľnosť“ napr. vitamínu C sa tak zvýši asi z 10% na viac ako 90%.

Iný pohľad. Zvýšený príjem zinku zhoršuje dostupnosť ďalšieho stopového prvku, medi, a naopak. Vitamín C zlepšuje dostupnosť železa. Ortuť vytesňuje železo a meď z aktívnych väzbových miest na enzýmoch, čo zhoršuje ich fyziologickú funkciu.

Čo okrem nesprávnej stravy môže zhoršiť našu imunitu? Na čo okrem spánku by sme mali špeciálne dbať, ak si chceme zvýšiť imunitu?

Črevo a mozog sú veľmi priamočiaro spojené. „Unavené“ črevo zhoršuje tvorbu nálady, koncentráciu, spánok. Spôsobuje celkovú nepohodu. Vystresovaná hlava, naopak, zhoršuje kondíciu čreva. Recept je jednoduchý – dopriať si spánok, urobiť si na seba čas s aktivitami, ktoré nám robia radosť, stravovať sa striedmo a rozumne. Dôležitá je naozaj pravidelná fyzická aktivita (napr. 45 min zrýchlenej chôdze) a smiech. A podľa našej štrnásťročnej skúsenosti s meraním metabolizmu ešte pridať vitamín D3, probiotiká a polynenasýtené omega-3 mastné kyseliny.

Healthy Food Supplements s.r.o., Kolónia 2834/49, Galanta 924 01, 0918737666, info@tycinkazachranka.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info